Kako poteka sodelovanje z notranjim oblikovalcem

Številni posamezniki, ki opremljajo novo ali obnavljajo staro stanovanje oz. hišo, se vse pogosteje odločajo za sodelovanje z notranjim oblikovalcem oziroma arhitektom za notranjo opremo. Zavedajo se, da je opremljanje doma precej zahtevna naloga, ki zahteva določena znanja in spretnosti.

Pomanjkanje izkušenj na tem področju lahko hitro privede do neuresničenih pričakovanj predvsem z vidika udobja in funkcionalnosti, kot je na primer neskladnost različnih kosov pohištva in dodatkov za dom, še večkrat pa nas pripelje do konkretne prekoračitve zastavljenih finančnih okvirjev.
 
V Mestu nepremičnin nudimo storitev notranjega oblikovanja, potek sodelovanja pa smo opisali v šestih ključnih točkah.   

1. Posvetovanje na domu

Notranji oblikovalec si oblikuje prvi vtis o prostoru, od vas pa pridobi osnovne informacije, potrebne za prenovo. Na podlagi obstoječih tlorisov, strukture hiše ali stanovanja in konstrukcijskih povezav se lahko odloči, ali je možno prestavljanje sten, okenskih odprtin, notranjih povezav, da bi hkrati s prenovo zagotovil tudi ustrezno varnost. Z vami se posvetuje glede nove tlorisne zasnove, postavitve in pomembnosti posameznih prostorov ter se pogovori tudi o finančnem vidiku, ki je ključnega pomena za izdelavo projekta.

2. Izmere in priprava tehničnih načrtov

Prostore, ki jih nameravate obnoviti ali opremiti, notranji oblikovalec natančno izmeri, preuči lastnosti objekta, mehanske sisteme in konstrukcijske povezave. Za izris tehničnih načrtov v obliki tlorisov in prerezov posameznih sob ali celotne hiše mora oblikovalec opraviti vse podrobne izmere. Novonastali načrti objekta se namreč lahko konkretno razlikujejo od obstoječih (to so prvotni načrti, po katerih je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje) in so tako najprimernejši za oblikovanje novih prostorskih postavitev in rešitev. Oblikovalec notranji prostor v celoti fotografira.

3. Analiza vašega bivanjskega sloga, osebnostnega stila in načina življenja

Notranji oblikovalec mora spoznati vaše želje, predstave, okus in potrebe. Spraševal vas bo o vaših bivanjskih navadah in slogu življenja, npr. kako pogosto kuhate, katere gospodinjske aparate uporabljate, koliko posode imate, se raje zadržujete v kuhinji ali dnevnem prostoru ipd., vse z namenom, da spozna vas in vaš način življenja. Skupaj boste oblikovali tudi seznam želja, ki vključuje stvari, ki bi jih želeli imeti v svojem novem oziroma prenovljenem stanovanju. Pomembno je, da ste odkriti in jasni, saj vas bo na tak način sodelovanje pripeljalo do doma, ki vam bo pisan na kožo. Vsi pridobljeni podatki tvorijo izhodiščno točko za nadaljevanje.

4. Priprava idejne zasnove prenove

Prav kmalu bo notranji oblikovalec pripravil predlog, zamisli in podobe vašega novega doma –  različne tlorisne postavitve, načrte, risbe, sheme in celo trodimenzionalno postavitev sob in razvrstitev pohištva v njih. Ključno je, da pridobite natančnejšo predstavo dizajnu, funkcionalnosti in uporabnosti prostorov ter pohištva. Predstavil vam bo tudi stilsko karto z barvno shemo, oblikovalskimi stili in tipskimi ali unikatnimi rešitvami. Vaša opažanja in morebitne komentarje bo upošteval in idejni načrt dopolnil ali popravil v skladu z vašimi željami. A ne pozabite, da je pomembno zaupanje v izkušenega arhitekta, četudi v kakšno stvar niste popolnoma prepričani.

5. Izročitev idejne mape

Ob potrditvi idejne zasnove vam izročimo idejno mapo. To je mapa, ki vsebuje vse do tedaj narejene načrte, dokumentacijo izdelkov, podroben obseg dela, končne cene izvedbe in prenove. Faza idejne zasnove prenove je zaključena, vi pa se lahko odločite, ali želite nadaljevati sodelovanje z našim notranjim oblikovalcem tudi naprej v tako imenovani projektni fazi.

6. Sodelovanje v projektni fazi

V nadaljevanju poteka serija srečanj, kjer notranji oblikovalec skupaj z vami ali za vas išče oblikovne rešitve, izbira posamezne izdelke in materiale. To lahko med drugimi vključuje stavbno pohištvo (okna, vrata, stenske in talne obloge, omare, mize in pulte, zasnovo osvetlitve, izbor svetil in vse druge izbire po meri, ki jih je treba naročiti za določen projekt). Za vas lahko pridobi vse predračune in ponudbe ter kontaktira podizvajalce. Na tak način vam prihrani čas in denar.

Zadnje projektno srečanje po uspešni komunikaciji privede do končnih gradbenih načrtov in opisa posameznih stopenj gradbenih del v obliki projekta za izvedbo.
 

V Mestu nepremičnin nudimo možnost sodelovanja z notranjim oblikovalcem

Vsem našim strankam (in tudi ostalim) omogočamo sodelovanje z izkušenim notranjim oblikovalcem, ki bo pomagal, da bodo vaši novi prostori maksimalno izkoriščeni, uporabni in estetski.

Poglejte galerijo slik objektov, ki so ob sodelovanju z našim notranjim oblikovalcem in izvajalci doživele preobrazbe.
VRSTA POSLA
VRSTA NEPREMIČNINE
HIŠASTANOVANJEPOSLOVNI PROSTORPOSESTGARAŽAPOČITNIŠKI OBJEKT
REGIJA
OBMOČJE
CENA
Od: 0 €
Do: 3,400,000 €
išči
poišči svojo nepremičnino
Ekipa Mesto nepremičnin
Mesto nepremičnin d.o.o.
Podmilščakova 25
1000 Ljubljana
+386 1 507 10 60
+386 51 650 777
info@mestonepremicnin.si
*